Przejdź do treści
Strona główna » Baza wiedzy » Sól warzona – definicja i zastosowanie

Sól warzona – definicja i zastosowanie

Sól to  składnik, bez którego nie wyobrażamy sobie codziennej kuchni. Jest bowiem elementem, który nadaje potrawom smaku. I choć ze wszystkich stron dobiegają nas głosy o jej szkodliwości, to tak naprawdę nie można z niej całkowicie rezygnować, gdyż w niewielkich ilościach potrzebna jest naszemu organizmowi. Czym charakteryzuje się sól warzona oraz jakie ma zastosowanie? Poznajmy najważniejsze informacje na ten temat.

Sól warzona – czym jest

Sól warzona, inaczej zwana solą stołową, to rodzaj soli kuchennej, otrzymywanej w specjalistycznych warzelniach przy pomocy procesu oczyszczania soli kamiennej. W efekcie tego powstaje sól w 99,9% składającą się z chlorku sodu – nieorganicznego związku chemicznego, należącego do grupy chlorków. Pozostałe elementy składu soli warzonej to jodek potasu lub inne sole jodu, dodawane w celach profilaktycznych, zapobiegający niedoborom jodu i związanych z tym chorób tarczycy. Ponadto znajdują się w niej śladowe ilości wapnia, potasu, magnezu i siarki, a także żelazocyjanek potasu (E536), jako antyzbrylacz. Jest produktem drobnokrystalicznym o intensywnie białej barwie i wyrazistym słonym smaku, a także niezawierającym zanieczyszczenia mechaniczne.

Sól warzona jest solą ratyfikowaną, a więc poddaną procesowi oczyszczania z niepożądanych substancji. Odbywa się on w wysokich temperaturach i polega na odparowaniu wodnego roztworu soli kamiennej oraz pozbyciu się wszelkich zanieczyszczeń. W porównaniu do soli kamiennej sól warzona nie zawiera mikroelementów, za to ma bardziej słony i „czysty” smak, co przekłada się na mniejsze zużycie.

Zastosowanie soli warzonej

Sól warzona ma szerokie zastosowanie – przede wszystkim w przemyśle spożywczym, ale także chemicznym, kosmetycznym czy farmaceutycznym. Stosuje się ją jako przyprawę, a więc jest składnikiem wielu produktów spożywczych w przetwórstwie mięsnym, rybnym, produkcji pieczywa, nabiału, przypraw. To także naturalny konserwant przedłużający świeżość żywności oraz produkt służący do zasalania. Sól ta pozytywnie wpływa na  rozwój bakterii mlekowych, powstrzymując działanie bakterii odpowiedzialnych za psucie. Jest także środkiem stosowanym w urządzeniach zmiękczających wodę.

Wpływ soli na nasze zdrowie

Sól, a dokładnie pochodzący z soli kuchennej sód, pełni ważne funkcje w organizmie człowieka, przez co nie należy z niej całkowicie rezygnować. Choć prawdę powiedziawszy, jest to raczej niemożliwe, gdyż znajduje się ona niemal we wszystkich przetworzonych produktach spożywczych. Sód odpowiada za regulację gospodarki wodnej organizmu, a wraz z potasem reguluje ciśnienie osmotyczne krwi. Wpływa także na utrzymanie właściwej pobudliwości komórek nerwowych i mięśniowych. Z kolei zawarty w soli warzonej jod, przyczynia się do produkcji hormonów tarczycy, sprzyjając prawidłowemu działaniu układu nerwowego.

Patrząc na negatywne strony spożycia soli, jej nadmiar zatrzymuje wodę w naczyniach krwionośnych, podnosząc poziom ciśnienia, przez co może dojść do udaru mózgu lub zawału serca. Sól przyczynia się także do powstawania niektórych nowotworów, cukrzycy i otyłości. Wypłukuje również wapń z organizmu. Zalecana dzienna dawka spożycia soli u zdrowej osoby dorosłej nie powinna przekraczać 5g soli i 2g chlorku sodu.

Dodaj komentarz